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Publications du SCL

Année

Laboratoire SCL

Auteurs

Titre

Journal

2019 SCL75 Corinne MarC, Laurence Delaire, Cécile Dutfoy, Franck Gaudin, Jessica Masson, Mathieu Vernet, Sonia Pieuchot, Mataëlle Onapin Stratégie d’investigation du Service Commun des Laboratoires (SCL) sur la sécurité des couches pour bébé Société des Experts Chimistes de France
2019 SCL33 Guillaume Bucher et François Auger Combination of 47Ti and 48Ti for the determination of highly polydisperse TiO2 particle size distribution by spICP-MS Electronic Supplementary Material (ESI) for Journal of Analytical Atomix Spectrometry
2019 SCL33 Ramona-Crina Suciu, Liviu Zarbo, François Guyon, Dana Alina Magdas Application of fluoresence spectroscopy using classical right angle technique in white wines classification Scientific reports
2019 SCL33 Dana Alina Magdas, Bogdan Ionut Cozar, Oiana Feher, François Guyon, Adriana Dehelean, Simona Cinta Pinzaru Testing the limits of FT-Raman spectroscopy for wine authentification : Cultivar, geographical origin, vintage and terroir effect influence Scientific reports

2019

SCL33

Louis Gougeon, Gregory da Costa,Tristan Richard, François Guyon

Wine Authenticity by Quantitative 1H NMR Versus Multitechnique Analysis: a Case Study

Food Analytical Methods

2018 SCL34 R.E. Hartnell, L. Stockley, W. Keay, JP Rosec, D Hervio-Heath, H Van den Berg, F Leoni, D Ottaviani, U Henigman, S Denayer, B Serbruyns, F Georgsson, G Krumova-Valcheva, E Guyrova, C Blanco, S Copin, E Strauche, K Wieczorek, M Lopatek? A Britova, G Hardouin, B Lombard, P in’t Veld, A Leclerca, C Baker-Austin A pan-European ring trial to validate en International Standard for detection of Vibrio chloerae, Vibrio parahaemolyticus and Vibrio vulnificus in seafoods International Journal of Food Microbiology

2018

SCL33

Louis Gougeon, Gregory Da Costa, Inès Le Mao, Wen Ma, Pierre-Louis Teissedre, François Guyon,Tristan Richard

Wine Analysis and Authenticity Using 1H-NMR Metabolomics Data: Application to Chinese Wines

Food Analytical Methods

2018

SCL13

Mehdi Yemloul, I. Made Adyatmika, Stefano Caldarelli, Denis Ollivier, Mylène Campredon

Rapid characterization of cocaine in illicit drug samples by 1D and 2D NMR spectroscopy

Analytical and Bioanalytical Chemistry

2017

SCL67

Elodie Barbau-Piednoir, Sigrid C. J. De Keersmaecker, Véronique Wuyts, Céline Gau, Walter Pirovano, Adalberto Costessi,
Patrick Philipp, Nancy H. Roosens

Genome Sequence of EU-Unauthorized Genetically Modified Bacillus subtilis Strain 2014-3557 Overproducing Riboflavin, Isolated from a Vitamin B2 80% Feed Additive

Genome Announcement

2017

SCL67

Jérôme HANNECART, Didier LOBRE, Fabrice ARELLA, Jean-Luc DEBORDE

Recherche et quantification d’acide 4 amino-carminique dans le colorant E 120 et ses préparations

Revue de la Société des Experts Chimistes Français

2017

SCL34

Alfred J. Arulandhu, Martijn Staats, Rico Hagelaar,Marleen M. Voorhuijzen, Theo W. Prins, Ingrid Scholtens, Adalberto Costessi, Danny Duijsings, François Rechenmann, Frédéric B. Gaspar, Maria Teresa Barreto Crespo, Arne Holst-Jensen, Matthew Birck, Malcolm Burns, Edward Haynes, Rupert Hochegger, Alexander Klingl, Lisa Lundberg, Chiara Natale, Hauke Niekamp, Elena Perri, Alessandra Barbante, Jean-Philippe Rosec, Ralf Seyfarth, Tereza Sovov´a, Christoff Van Moorleghem, Saskia van Ruth,Tamara Peelen and Esther Kok

Development and validation of a multi-locus DNA metabarcoding method to identify endangered species in complex samples

GigaScience

2017

SCL33

Magali Picard, Cornelis van Leeuwen, François Guyon, Laetitia Gaillard, Gilles de Revel,  and Stéphanie Marchand

Vine Water Deficit Impacts Aging Bouquet in Fine Red Bordeaux Wine

Frontiers in chemistry

2016

SCL91

MARC, Corinne, DROUARD-PASCAREL, Valérie; RETHO, Cécile JANVION, Patrice; SALTRON, Frédéric

Determination of MCDP esters and glycidyl esters by microwave extraction in different foodstuffs

Journal of Agricultural and Food Chemistry

2016

SCL 67

David Regnard, Marie-France Dubos, Julie Le Grandois, Fabrice Arella, Isabelle Malaviole, Dalal Werner, Didier Guillonneau, Jean-Luc Deborde

Single Laboratory Validation of a protocol to quantify biotin in food by HPLC with post-column derivatization and fluorimetric detection.Application of this protocol on different kinds of food samples by three French laboratories

Revue de la Société des Experts Chimistes Français

2016

SCL 67

Cécile MAFFREN, Gérald LEDOUX, Jocelyn OSTER

Développement et validation d’une méthode de dosage CPG-SM/SM des substances odoriférantes de plantes dans les compléments alimentaires

Revue de la Société des Experts Chimistes Français

2016

SCL 59

Avec la collaboration de J. Soyer (CTPS, Geves), N. Ponserre (Soc), F. Meytraud (Grocep), D. Zhang, V. Leclerc (INH-Agrocampus Ouest), M.L. Lesage (Inra), V. Wambre (SCL), V. Pavy (Comité Nord)

Construction d’une base de données multi-utilisateurs pour améliorer la gestion des empreintes génétiques des variétés de pomme de terre produites en plants en France

Innovations Agronomiques 35 (2014), 161-172

2015

SCL 33

Francois Guyon, Cornelis van Leeuwen, Laetitia Gaillard, Mathilde Grand, Serge Akoka, Gérald S. Remaud, Nathalie Sabathié, Marie-Hélène Salagoïty,

Comparative study 13C composition in ethanol and bulk dry wine using isotope ratio monitoring by mass spectrometry and by nuclear magnetic resonance as an indicator of wine water status

Researchgate

2015

SCL 13

Véronique OLLIVIER, Denis OLLIVIER, Jacques ARTAUD

Analyse des lipides - Extraction. Paramètres physico-chimiques. Constituants majeurs

Techniques de l’ingénieur

2015

SCL 13

Véronique OLLIVIER, Denis OLLIVIER, Jacques ARTAUD

Analyse des lipides – Constituants mineurs, qualité et authenticité

Techniques de l’ingénieur

2015

SCL67

Elodie Barbau-piednoir, Sigrid C. J. De Keersmaecker, Maud Delvoye, Céline Gau, Patrick Philipp and Nancy H. Roosens*

Use of next generation sequencing data to develop a qPCR method for specific detection of EU-unauthorized genetically modified Bacillus subtilis overproducing riboflavin

BMC Biotechnology

2014

SCL 33

Coralie MARTIN, Jean-Luc. BRUNEEL, François GUYON, Bernard MEDINA, Michael JOURDES, Pierre-Louis TEISSEDRE et François GUILLAUME

Spectrométrie d’émission induite par Laser appliquée à l’authentification des vins

Revue de la Société des Experts Chimistes Français

2014

SCL 33

Francois Guyon, Laetitia Gaillard, Sarah Desplanche, Nathalie Sabathié, and Marie-Helene Salagoïty

Simultaneous determination of wine sugars, glycerol and organic acids 13C/12C isotopic ratio by ion chromatography-co-IRMS

EDP Sciences

2014

SCL 33

Francois Guyon, Laetitia Gaillard, Sarah Desplanche, Nathalie Sabathié, and Marie-Helene Salagoïty

Application des isotopes stables à l’authentification des vins au Service Commun des Laboratoires.

Revue de la Société des Experts Chimistes Français

2014

SCL 33

Francois Guyon, Pauline Auberger, Laetita Gaillard, Caroline Loublanches, Maryse Viateau, Nathalie Sabathié, Marie-Hélène Salagoïty, Bernard Médina

13C/12C isotope ratios of organic acids, glucose and fructose determined by HPLC-co-IRMS for lemon juices authenticity

Food chemistry

2014

SCL 13

C. Pinatel, D. Ollivier, V. Ollivier et J. Artaud

Nouvelle approche pour la détermination de l’origine des huiles d’olive: morphogrammes et morphotypes (deuxième partie)

Olivae

2014

SCL 13

C. Pinatel, D. Ollivier, V. Ollivier et J. Artaud

Composition en acides gras et en triglycérides d’huiles d’olive vierges de 34 variétés et 8 Appellations d’Origine françaises et de 2 variétés étrangères implantées en France : constitution d’une banque de données (première partie)

Olivae

2013

SCL 75

Marie-José PARENT, Alain NICOLAS

Nouvelles substances psychoactives : L’offre Internet : des produits pas toujours inoffensifs

Revue de la Société des Experts Chimistes Français

2013

SCL 67

David REGNARD, Fabrice ARELLA et Jean-Luc DEBORDE

Développements de méthodes d’analyse et de dosage de quelques caroténoïdes par CLHP / UV Application à la détection d’un composé non autorisé dans les compléments alimentaires à visée oculaire.

Revue de la Société des Experts Chimistes Français

2013

SCL 33

Laetitia Gaillard, Francois Guyon, Marie-Hélène Salagoïty, Bernard Médina

Détermination des rapports isotopiques des principaux composants des vins parHPLC-CO-IRMS : Une voie vers la détermination de constantes d’authenticités

Bulletin de l’OIV

2013

SCL 33

B Medina, MH Salagoïty, F Guyon and J Gaye

Using new analytical approaches to verify the origin of wine

Woodhead Publishing

2013

SCL 33

Laetitia Gaillard, Francois Guyon, Marie-Hélène Salagoïty, Bernard Médina

Authenticity of carbon dioxide bubbles in French ciders through multiflow-isotope ratio mass spectrometry measurements

Food Chemistry

2012

SCL 69

Estelle Loukiadis ,HélèneCallon, Christine Mazuy-Cruchaudet, Valérie Vallet, Christine Bidaud, Franck Ferré, Laurence Giuliani, LaurIne Bouteiller, Nathalie Pihier, Corinne Danan

Surveillance des E.coli producteurs de shigatoxines (STEC) dans les denrées alimentaires en France (2005-2011)

Bulletin épidémiologique, santé animale et alimentation

2012

SCL 34

Jean-Philippe Rosec, Véronique Causse, Barbara Cruz, Jean Rauzier, Laurence Carnat

The international standard ISO/TS 21872–1 to study the occurence of total and Pathogenic Vibrio parahaemolyticus and Vibrio cholera in seafood: ITS improvement by use of a chromogenic medium and PCR

International journal of food Microbiology

2012

SCL 33

Annie-Claude LADRAT, Mélanie BERTIN, Gilles SARRABERE, Bernard MEDINA

Développement d’une méthode de dosage par CLHP de colorants d’origine naturelle jaunes et jaunes-orangés dans les matrices sucrées

Revue de la Société des Experts Chimistes Français

2012

SCL 33

Marie-Hélène Salagoïty, Carole Largèze, Jacques Gaye, André Domec, Bernard Médina

Pratique de l’analyse sensorielle des vins sous assurance qualité (norme ISO 17025)

Revue des Oenologues

2012

SCL 33

Laetitia Gaillard, Francois Guyon, Marie-Hélène Salagoïty, Bernard Médina

Authenticity of carbon dioxide bubbles in French ciders through multiflow-isotope ratio mass spectrometry measurements

Food chemistry

2012

SCL 13

Christian Pinatel, Henri Vendran, Denis Ollivier, Véronique Ollivier, Jacques Artaud

Variétés de l’Ardèche – huiles d’olives

Le nouvel Olivier

2012

SCL13

Denis Ollivier, Christian Pinatel, Jacques Artaud

Les huiles d’olive vierges françaises : définition, dénominations et caractérisation

L’histoire de l’Olivier Edition Quae

2011

SCL 59

Eloïse Lancelot, Jean-Pierre YIM

Analyse non destructive de stupéfiants par spectrométrie Raman

Revue de la Société des Experts Chimistes Français

2011

SCL 34

Philippe GROS, Frédéric MATIGNON, Serge PLONEVEZ

Dosage de la morpholine sur les fruits par LC-MS/MS

Annales des falsifications, de l’expertise chimique et toxicologique

2011

SCL 33

MH. Salagoïty, L Dinet, M Viattau, F. Guyon, B.Medina

Développement et validation d’une méthode de dosage du Rébaudiosie A dans les boissons par CLHP

Revue de la Société des Experts Chimistes Français

2011

SCL 33

Marie-Helene Salagoïty, François Guyon, Laura Rene, Laetitia Gaillard, Carole Lagreze, Andre Domec, Melanie Baudouin and Bernard Medina

Quantification method and organoleptic impact of added carboxymethyl cellulose to dry white wine

Analytical Methods

2011

SCL 33

L.Gaillard, F.Guyon, MH. Salagoïty, B.Medina

Méthode de quantification et impact organoleptique de la carboxymethyl-cellulose dans les vins blancs secs

Oeno 2011, Chimie du vin, procédés, composants du vin à effets physiologiques

2011

SCL 33

Laetitia Gaillard, Francois Guyon, Marie-Hélène Salagoïty, Bernard Médina

Intrinsic ratios of glucose, fructose, glycerol and ethanol 13C/12 C isotopic ratio determined by HPLC-co-IRMS:toward determining constants for wine authentication

Anal Bioanal Chem

2011

SCL 33

Alain Chaintreau ; Esmeralda Cicchetti ; Nathalie David ; Andy Earls; Pascal Gimeno, Béatrice Grimaud, Daniel Joulain
Nikolai Kupfermann, Gryta Kuropka, Frédéric Saltron, Christine Schippa

Collaborative validation of the quantification method for suspected allergens and test of an automated data treatment

Journal of Chromatography

2010

SCL 13

N. Dupuy, O. Galtier, D. Ollivier, P. Vanloot, J. Artaud

 

Comparison between NIR, MIR, concatenated NIR and MIR analysis andhierarchical PLS model. Application to virgin olive oil analysis

Analytica Chimica Acta

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